14th Ιούνιος 2021

ScienceLab.Gr

Science Communication

Αντιοξειδωτικά με “παραλλαγές” στο νερό

Οι τοξίνες είναι η βασική αιτία της γήρανσης του πληθυσμού και πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής, της ρύπανσης και φυσικά του άγχους.

Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη πρόωρη γήρανση. Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθούν οι τοξίνες και να αποτοξινωθεί το σώμα είναι τα αντιοξειδωτικά. Και αυτό μπορεί να είναι εύκολο και με μικρό κόστος, αφού μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης του αλκαλικού νερού – πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το αλκαλικό νερό:

Α) Αποτοξινώνει το σώμα αφαιρώντας τα προϊόντα των φυσιολογικών όξινων καταλοίπων που σωρεύονται καθημερινά, καθώς επίσης αφαιρεί τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα από το περιβάλλον, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αφύσικες τροφές και από την «φυσιολογική» διαδικασία της γήρανσης. Τα όξινα απόβλητα που συλλέγονται στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Η καθημερινή πόση αλκαλικού νερού μπορεί να εξουδετερώσει την οξύτητα ξεπλένοντας τα προϊόντα των όξινων απόβλητων από τα κύτταρα και τους ιστούς.

Β) Ενυδατώνει το σώμα: αυτό είναι βασικό για να διατηρηθεί ή να ανακτηθεί η βέλτιστη υγεία. Κατά τη διάρκεια του ιονισμού, το φίλτρο του αλκαλικού νερού μετασχηματίζει το νερό σε μικρά συμπλέγματα που απορροφούνται πιο εύκολα σε κυτταρικό επίπεδο προκαλώντας επιπλέον ενυδάτωση στο σώμα.

Γ) Το αλκαλικό νερό δρα ως αντιοξειδωτικό, σαρώνει και εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Επειδή το αλκαλικό νερό έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει ηλεκτρόνια, μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά και να μπλοκάρει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Το Ιονισμένο αλκαλικό νερό αναζητά τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπει σε οξυγόνο που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας και την οξυγόνωση των ιστών. Ο καρκίνος και οι περισσότερες άλλες ασθένειες δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα οξυγονωμένο, αλκαλικό περιβάλλον.

Δ) Το αλκαλικό νερό βοηθά στην ισορροπία του pH του σώματος, το οποίο τείνει να είναι όξινο, λόγω της διατροφής μας, υψηλή σε όξινα τρόφιμα, το άγχος και την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως η αιθαλομίχλη. Αλκαλοποιεί το pH του σώματος από όξινο σε αλκαλικό pH. Αλκαλική είναι η «φυσιολογική» κατάσταση των υγιών ατόμων.

Ε) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μεγιστοποιώντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μια νόσο και να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Ο πιο εύκολος τρόπος να αλκαλοποιήσουμε το είναι παροχή νερού μέσω κάποιου ιονιστή νερού. Όμως προς αποφυγή περιττών εξόδων και άσκοπης ταλαιπωρίας με «κομπογιαννίτες» που θα σας πουλήσουν άχρηστα και ακριβά φίλτρα ή συσκευές, παρακάτω θα βρείτε έναν απλό τρόπο για να το κάνετε μόνοι σας.
1) Αγοράστε ένα pH-μετρο ή πεχαμετρικά χαρτιά. Μην δώσετε πάνω από 5 – 7 €, γιατί ούτως η άλλως δεν μας ενδιαφέρει η ακρίβεια μέτρησης. (προαιρετική αγορά, απλά για να είστε σίγουροι τι παρασκευάσατε)
2) Πριν αλκαλοποποιήσετε το νερό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νερό στη φυσική του κατάσταση έχει pH 7, δηλαδή είναι ουδέτερο. Λόγω όμως των χημικών και των ρύπων, πολλές φορές φτάνει στη βρύση μας ως όξινο (pH ελαφρώς <7). (Σημείωση: Η τιμή 7 είναι η ουδέτερη, κάτω από το 7 είναι όξινο και πάνω από αυτό είναι αλκαλικό.)

Αυτό που θέλουμε εμείς να πετύχουμε είναι να αλκαλοποιήσουμε το νερό έτσι ώστε να φτάσει μεταξύ pH 8 – 9. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με πολλούς τρόπους αλλά οι πιο εύκολοι είναι οι παρακάτω:

Α) Προσθήκη μαγειρικής σόδας:
Προσθέστε 1/8 κουταλιού της σούπας μαγειρική σόδα για κάθε 250 ml νερό. Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετικά αλκαλική και θα ανεβάσει αμέσως το pH του νερού. Ανακατέψτε καλά και είναι έτοιμο!  Μετρήστε και πάλι το pH για να βεβαιωθείτε ότι είναι μεταξύ 8 – 9 και όχι παραπάνω και μπορείτε να το πιείτε.

B) Προσθήκη λεμονιού*:
Σε 2 λίτρα νερού, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο, προσθέτετε 1 λεμόνι το οποίο το έχετε κόψει στα 8 κομμάτια. Προσοχή! Μη στύψετε το λεμόνι. Απλά κόψτε το και βάλτε το στο σκεύος. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 8 έως 12 ώρες. Και είναι έτοιμο!

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων ή θαλασσινό αλάτι για να προσθέσετε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στο νερό σας.
* Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος.
Πολύ σημαντικό: είναι να γνωρίζουμε ότι αφενός η πρώτη ύλη παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο – δηλαδή το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας (είτε πρόκειται για δικτύου είτε για εμφιαλωμένο) και αφετέρου τέτοιου είδους παρασκευάσματα δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη συχνότητα και ποσότητα του νερού που προτείνεται για ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο.