Η πρόβλεψη των ηλιακών εκλείψεων είναι δυνατή;

Γεννημένος σε μια ελληνική αποικία στη Μικρά Ασία, ο Θαλής ο Μιλήσιος συχνά θεωρείται ως ο ιδρυτής της δυτικής φιλοσοφίας, αλλά έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο στην αρχική ανάπτυξη της επιστήμης. Στη διάρκεια της ζωής του ήταν γνωστός για τους στοχασμούς του στα μαθηματικά, τη φυσική και την αστρονομία.

Το πιο αμφιλεγόμενο επίτευγμα του Θαλή

Ίσως το πιο γνωστό επίτευγμα του Θαλή να είναι και το πιο αμφιλεγόμενο. Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, που έγραψε περισσότερο από έναν αιώνα μετά από το γεγονός, ο Θαλής πρόβλεψε μια έκλειψη Ηλίου, που τώρα έχει χρονολογηθεί στις 28 Μαϊου του 585 π.Χ. και η οποία διέκοψε μια μάχη μεταξύ Μήδων και Λύδων.

Το κατόρθωμα του Θαλή του Μιλήσιου (624-546 π.Χ.) δεν επαληθεύθηκε για αρκετούς αιώνες, και οι ιστορικοί της επιστήμης επιχειρηματολογούν επί μακρόν για το πως, και ακόμη και για το αν, κατάφερε κάτι τέτοιο. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η αναφορά από τον Ηρόδοτο είναι ανακριβής και αόριστη, αλλά ο άθλος του Θαλή φαίνεται να ήταν ευρέως γνωστός και θεωρούνταν γεγονός από μεταγενέστερους συγγραφείς, οι οποίοι γνώριζαν ότι έπρεπε να είναι προσεκτικοί με τα γραπτά του Ηροδότου. Αν θεωρήσουμε ότι είναι αλήθεια, είναι πιθανό ο Θαλής να είχε ανακαλύψει τον 18-ετή κύκλο στις κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, που είναι γνωστός ως κύκλος του Σάρου και χρησιμοποιήθηκε από μεταγενέστερους Έλληνες αστρονόμους για την πρόβλεψη των εκλείψεων.

Το αποτέλεσμα

Όποια μέθοδο και να χρησιμοποίησε ο Θαλής, η πρόβλεψή του είχε δραματικό αποτέλεσμα στη μάχη στον ποταμό Άλυ, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία. Η έκλειψη δεν έβαλε τέλος μόνο στη μάχη, αλλά και σε ένα 15-ετή πόλεμο μεταξύ Μήδων και Λυδών.

Συντάκτης: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.