Γιατί το κλάμα προσφέρει τόσο μεγάλη ανακούφιση;

Πόσοι δεν έχουμε αισθανθεί ανακούφιση μετά από το κλάψιμο; Και ενώ το ίδιο ενοχοποιήθηκε μέσα στην κοινωνία η οποία συχνά χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που κλαίνε εύκολα ως αδύναμους και κλαψιάρηδες, έρευνες υποστηρίζουν ότι το να κλαίμε όχι μόνο δείχνει, στην πραγματικότητα ένα δυνατό άτομο, αλλά προστατεύει την υγεία μας από αρνητικά συναισθήματα τα οποία όταν συσσωρευτούν μέσα μας προκαλούν μελαγχολία, θλίψη και άλλες πολλές ψυχικές διαταραχές.

Πώς εξηγείται, όμως και επιστημονικά, η ευεργετική επίδραση του κλάματος στην υγεία μας;

Όταν σταματήσουμε να κλαίμε, αυτομάτως αισθανόμαστε ελεύθεροι και λιγότερο αγχωμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάκρυα περιέχουν προλακτίνη, μία ορμόνη η οποία καταπραΰνει τον οργανισμό. Επιπλέον το μαγγάνιο το οποίο όταν βρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα στον οργανισμό προκαλεί άγχος και νευρικότητα, με το κλάμα μειώνεται. Επιπροσθέτως, συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το άγχος.

Θα επιτρέψετε λοιπόν στις κοινωνικές νόρμες να σας κατευθύνουν και δε θα κλάψετε όταν το αισθανθείτε; Φυσικά και όχι! Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και το συναίσθημα θα είναι, πραγματικά, απελευθερωτικό!

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Συντάκτης: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.