28th Ιανουάριος 2021

ScienceLab.Gr

Science Communication

Προσοχή στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική γνώμη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την παρουσία αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης (Pyrrolizidine Alkaloids) στα τρόφιμα, χαρακτηρίζονται πλέον ως δυνητικός κίνδυνος υγείας λόγω της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκινογεννέσεων που μπορεί να προκαλέσει η συστηματική τους πρόσληψη.

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα τοξινών που παράγονται από διαφορετικά φυτικά είδη και μπορούν να εισέλθουν ακούσια στην τροφική αλυσίδα. Τα κυριότερα τρόφιμα που απαντώνται είναι το μέλι, το τσάι, λοιπά βότανα και τα αφεψήματά τους καθώς και προϊόντα αυτών. Επίσης, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που βασίζονται σε φυτά που παράγουν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (ή που έχουν επιμολυνθεί απο αυτά) θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η επιστημονική επιτροπή της EFSA προχώρησε στον προσδιορισμό 17 επι μέρους αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης των οποίων η παρουσία σε τρόφιμα και ζωοτροφές θα πρέπει να παρακολουθείται λόγω της υψηλής τους τοξικότητας και την πιθανή καρκινογένεση σε ειδικές ομάδες του πλυθησμού (βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και σε όσους καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες των προαναφερθέντων προϊόντων σε συστηματική βάση.

Για περισσότερες πληροφορίες : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4908/full