Πότε παράγει ο οργανισμός μας ενδορφίνες;

Οι ενδορφίνες, γνωστές ως οι ορμόνες της χαράς, είναι οι ορμόνες οι οποίες όπως είναι εύκολα αντιληπτό, είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας που αισθανόμαστε, αλλά και για τη μείωση της κορτιζόλης που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για το άγχος.

Πότε παράγονται οι ενδορφίνες και σε ποιες καταστάσεις βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό μέσα στον οργανισμό μας;

Με την άθληση: Ο άνθρωπος που αθλείται, αισθάνεται λιγότερο άγχος και αύξηση της καλής του διάθεσης, ακριβώς επειδή αυξάνονται μέσα στον οργανισμό του υψηλά επίπεδα ενδορφινών. Ακόμα ένας λόγος που κάποιος πρέπει και επιβάλλεται να αθλείται!

Μέσω της ζεστής ανθρώπινης επαφής: Οι αγκαλιές, τα γέλια και τα φιλιά εκτός από την οικειότητα που δημιουργούν στους ανθρώπους, βελτιώνουν και οργανικά τη διαθεσή μας ακριβώς επειδή τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται. Με αποτέλεσμα, να αισθανόμαστε περισσότερο ευδιάθετοι και με λιγότερη ροπή προς την κατάθλιψη!

Μέσω της προσευχής (κάθε είδους θρησκείας): Ο άνθρωπος που προσεύχεται, αισθάνεται μέσα του γαλήνη και ηρεμία αφενός επειδή προστρέχει σε κάτι ανώτερο από εκείνον και εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτό και αφετέρου επειδή η προσευχή έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης και συνεπώς της καταθλιπτικής και μελαγχολικής διάθεσης.

Για αυτό, εντάξτε τις παραπάνω δραστηριότητες στη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε και θα διαπιστώσετε έμπρακτα τα πολύτιμα οφέλη τους και στη δική σας ζωή!

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Συντάκτης: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.