30th Νοέμβριος 2020

ScienceLab.Gr

Science Communication

Γιατί κάποια αποφλοιωμένα φρούτα και λαχανικά μαυρίζουν;

Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν καθαρίζετε από τη φλούδα τους μήλα, κυδώνια, πατάτες, αγγινάρες και πολλά άλλα φρούτα, μετά από λίγο μαυρίζουν.

Που οφείλεται το μαύρισμα;

Το μαύρισμα μετά το καθάρισμα των φρέσκων φρούτων προκαλείται από ένα ένζυμο που επιταχύνει την αντίδραση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας με άχρωμες ασταθείς οργανικές ενώσεις των φρούτων που οξειδώνονται σε έγχρωμες. Αυτή η αντίδραση μπορεί να επιβραδυνθεί αν χρησιμοποιήσουμε αντιοξειδωτικά (για παράδειγμα αραιωμένο χυμό λεμονιού που περιέχει βιταμίνη C), που αντιδρούν με το οξυγόνο.

Γι αυτό αν θέλετε να μην μαυρίσει το καθαρισμένο μήλο σας πασαλείψτε το με μια λεμονόκουπα. Επίσης με κάποια συσκευασία αν αφαιρεθεί εντελώς ο αέρας ή αποξηρανθεί το φρούτο, επειδή το ένζυμο χρειάζεται νερό για να επιδράσει. Προφανώς γι’ αυτό βουτάμε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό μέχρι να τις ψήσουμε.

Πηγή: chemview.gr