30th Νοέμβριος 2020

ScienceLab.Gr

Science Communication

Νάτριο στο πόσιμο νερό και τα όρια επικινδυνότητας

Το νάτριο στο πόσιμο νερό (Na) είναι ένα σημαντικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ρυθμίζει την οσμωτική πίεση των κυττάρων μας. Όλες οι φυσικές παροχές νερού περιέχουν νάτριο αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Η συγκέντρωση του εξαρτάται από τις τοπικές εδαφολογικές συνθήκες και την επεξεργασία που εφαρμόζουμε. Είναι γνωστό ότι η χρήση αποσκληρυντών ανταλλαγής ιόντων αλατιού, εμπλουτίζουν το πόσιμο νερό με τεράστιες ποσότητες νατρίου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το νερό αυτό είναι μη πόσιμο.

Η προέλευση του νατρίου

Το νάτριο δεν απαντάται στην καθαρή μορφή του στην φύση. Η πιο γνωστή μορφή του είναι το “θαλασσινό αλάτι” (χλωριούχο νάτριο, NaCl). Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νάτριο του νερού, τόσο πιο διαβρωτικό γίνεται το νερό. Τα υφάλμυρα νερά (πολύ συχνά φαινόμενο σε γεωτρήσεις παραθαλάσσιων περιοχών) έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις λόγο του διαλυμένου θαλασσινού αλατιού (NaCl) που περιέχουν.

Η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση. Η νομοθεσία μας γενικότερα προτείνει ένα ενδεικτικό όριο ασφαλείας τα 200 mg/l ή ppm.

Η κατανάλωση του από τα τρόφιμα είναι γενικά η σημαντικότερη πηγή νατρίου. Κυμαίνεται από 1100 έως 3300 mg/ ημέρα. Σε άτομα όπου απαιτείται περιορισμός στο αλάτι, συστήνεται συνήθως ένας περιορισμός κάτω από 500 mg/ ημέρα. Θα πρέπει όμως να υπολογίζουμε αθροιστικά την καθημερινή μας κατανάλωση.

Νάτριο – πρόσληψη μέσω της διατροφής

Στις μέρες το αλάτι (NaCl) χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συντηρητικό τροφίμων. Η υπερκατανάλωση αλατιού στο φαγητό, περιορίζει κατά πολύ τις ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε από το νερό που πίνουμε καθημερινά. Ενδεικτικά, πίνοντας τέσσερα λίτρα νερό κοντά στο ανώτατο όριο που θέτει ο νόμος (200 mg/l) έχουμε ήδη καταναλώσει την ποσότητα που χρειαζόμαστε ημερησίως. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την τροφή μας, τότε με σίγουρα οδηγούμαστε σε χρόνια υπερκατανάλωση με δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία μας.

Η ποσότητα νατρίου που λαμβάνεται από την κατανάλωση καλού φυσικού νερού (κατά πάσα πιθανότητα θα περιέχει ελάχιστο), είναι ασήμαντη έναντι του νατρίου που λαμβάνεται από την διατροφή. Αν προσπαθούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία σχετικά με τη ποσότητα του νατρίου που καταναλώνουμε θα ήταν: “Ένα λίτρο ορεινού φυσικού νερού ισοδυναμεί με μια κανονική φέτα του άσπρου ψωμιού.”

Το νάτριο ρυθμίζει την οσμωτική πίεση του πλάσματος στο αίμα. Είναι η κύρια αιτία κατακράτησης υγρών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το χλωριούχο νάτριο είναι βασικό συστατικό, στο σχηματισμό των οξέων στο στομάχι του ανθρώπου και απαραίτητο για τις χωνευτικές διαδικασίες.