Μόσχευμα κερατοειδούς χιτώνα μέσω 3D εκτύπωσης

Η 3-D εκτύπωση δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστούν νέες ιδέες

Όλο και περισσότεροι έχουν πρόσβαση σε αξιόλογα μηχανήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης, όλο και περισσότερες ιδέες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμοστούν και να γίνουν πραγματικότητα. Σαν αποτέλεσμα, προκύπτουν διαρκώς χρήσεις και λύσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί μέχρι στιγμής.

Μόσχευμα κερατοειδούς χιτώνα από 3-D εκτυπωτή;

Μία από τις πολλές ελλείψεις σε μοσχεύματα που ταλαιπωρούν ασθενείς για χρόνια είναι τα μοσχεύματα κερατοειδούς χιτώνα. Πρόκειται για τον εξωτερικό χιτώνα του οφθαλμικού βολβού που είναι εκτεθειμένος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία ιδιαίτερα επιθετική λοίμωξη από τριχομονάδα μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη υπό μορφή κρατήρα. Σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής αν και έχει έναν πλήρως λειτουργικό οφθαλμό δεν μπορεί να τον εκμεταλλευτεί λόγω της λάθους καμπυλότητας της περιοχής με τη βλάβη που κάνει αδύνατη την εστίαση.

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση μοσχεύματος στην περιοχή με το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως η ζήτηση για μοσχεύματα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς, κάνοντας την κατάσταση μία χρόνια ταλαιπωρία των ασθενών παρα το σχετικά απλό χαρακτήρα της χειρουργικής επέμβασης. Σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, με τη δημιουργία τεχνητών κερατοειδών χιτώνων μέσω 3D εκτύπωσης. Δύο ερευνητές του πανεπιστημίου του Newcastle παρουσίασαν μία ολοκληρωμένη τεχνική εκτύπωσης κερατοειδούς χιτώνα.

Από τα πολλά προβλήματα της έρευνας… σε μόσχευμα με μόλις 10 λεπτά εκτύπωσης

Τα τεχνικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολύ μεγάλα καθώς έπρεπε να προετοιμαστεί ένα υλικό σε αρκετά ρευστή κατάσταση ώστε να περνά από τα ακροφύσια της κεφαλής εκτύπωσης ενώ ταυτόχρονα να γίνεται αρκετά συμπαγές σε μικρο χρονικό διάστημα. Και επιπλέον, το υλικό θα έπρεπε να παραμείνει συμπαγές, να έχει εξαιρετική αντοχή σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας και να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του για πολλά χρόνια. Σα να μην έφταναν αυτά, απαιτούνταν να είναι βιολογικής προέλευσης, με βάση ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με όσο το δυνατόν λιγότερες πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος.

Το “βιο-μελάνι” αυτό που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει κολλαγόνο, ανθρώπινα βλαστοκύτταρα κερατοειδούς και την απαραίτητη άλγη για την ανάπτυξή τους. Η εκτύπωση γίνεται σε δέκα μόλις λεπτά. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ απέχουμε ελάχιστα χρόνια από τη στιγμή που η εκτύπωση κερατοειδούς θα αποτελεί μία συνηθισμένη διαδικασία.

Πηγή: techgear.gr

Συντάκτης: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.