2nd Απρίλιος 2023

ScienceLab.Gr

Science Communication

Αντιηλιακό: τι σημαίνει το SPF (δείκτης προστασίας);

Το καλοκαίρι (αν και κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο) χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά αντιηλιακά καλλυντικά προϊόντα. Κάποιοι επιλέγουν αντιηλιακά με χαμηλό δείκτη προστασίας. Κάποιοι άλλοι, ειδικά τα μικρά παιδιά, χρησιμοποιούν αντιηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας.

Ο δείκτης προστασίας ή στα αγγλικά Sun Protection Factor (SPF) είναι ένας αριθμός που μας ορίζει το επίπεδο προστασίας που μας προσφέρει το προϊόν από τις ακτινοβολίες του ήλιου. Τι σημαίνει όμως; Πως προκύπτει;

Δείκτης προστασίας ή SPF αντιηλιακού προϊόντος

Ο συντελεστής ή δείκτης ηλιακής προστασίας (Sun Protection Factor, SPF) εκφράζει την αποτελεσματικότητα των αντιηλιακών προϊόντων στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και προκύπτει από τον τύπο:

Ο SPF ορίζεται ως ο λόγος της UV ενέργειας που απαιτείται για την πρόκληση ερυθήματος* MED (Minimum Erythema Dose: Ελάχιστη Ερυθηματογόνος Δόση) προστατευμένου δέρματος σε δέρμα που προστατεύεται με αντιηλιακό προϊόν, προς την MED απροστάτευτου δέρματος.

*Ερύθημα: είναι το “κοκκίνισμα” που προκαλείται στην επιδερμίδα (από την έκθεση στον ήλιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση).

Πως μπορώ να υπολογίσω πόση ώρα μπορώ να μείνω εκτεθειμένος στον ήλιο, ανάλογα με το αντιηλιακό που χρησιμοποιώ;

Η απάντηση είναι απλή: ο δείκτης που αναγράφεται πάνω στα αντιηλιακά προϊόντα δείχνει ότι το άτομο που χρησιμοποιεί το προϊόν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα όσο είναι ο δείκτης SPF και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως χωρίς το προϊόν.

Πάμε να δούμε και ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα: αν ένα άτομο αναπτύσσει ερύθημα μετά από 15 λεπτά από την έκθεση στον ήλιο, το άτομο αυτό χρησιμοποιώντας ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 4 θα μπορέσει να παραμείνει στον ήλιο 4 x 15 = 60 λεπτά αναπτύσσοντας ερύθημα ίδιας έντασης όπως θα ανέπτυσσε χωρίς το προϊόν.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ανθρώπων, των προϊόντων και των συνθηκών χρήσης τους καθώς και των συνθηκών έκθεσης στον ήλιο και δε συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη προστασίας. Έτσι πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας που χρησιμοποιούν τόσο περισσότερο μπορούν να μείνουν εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία.