14th Ιούνιος 2021

ScienceLab.Gr

Science Communication

Chernobyl: Βιολογικές και ψυχικές διαταραχές

Το HBO (Home Box Office, αποτελείται από ένα σύνολο πολλών καλωδιακών καναλιών των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανήκει στον όμιλο εταιριών της Time Warner) φέτος μας χάρισε την αδιαμφισβήτητα εξαιρετική σειρά “Chernobyl“, καταφέρνοντας μέσα σε μερικές εβδομάδες να ανέβει στο νούμερο 1 της λίστας του IMDb με τις 250 καλύτερες σειρές, αφήνοντας πίσω του τα πολυσυζητημένα Breaking Bad και Game Οf Thrones.

Με αφορμή την παραπάνω σειρά στο παρακάτω σύντομο άρθρο εξετάζονται τόσο οι βιολογικές όσο και ψυχικές διαταραχές των εγκύων γυναικών του Chernobyl και όχι μόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για chernobyl series
Photo: imdb.com

Το ατύχημα του Chernobyl και οι επιπτώσεις στην αναπαρωγική ικανότητα των γυναικών

Το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl και η έκλυση ακτινοβολίας και ραδιενεργών προϊόντων που προκλήθηκε από αυτό, δημιούργησε την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών επηρεάστηκε σημαντικά, όπως επίσης και η κατάσταση υγείας των παιδιών τους.

Σχετική εικόνα
Photo: nuclear-news.net

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μήτρα και οι περιβάλλοντες ιστοί τείνουν να προστατεύουν το έμβρυο από την ακτινοβολία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δόσεις ακτινοβολίας ενός εμβρύου να είναι χαμηλότερες από αυτές της μητέρας του. Η ακτινοβολία επιδρά στην υγεία του εμβρύου, όταν αυτή ξεπερνά τα 0.5 Gy. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τιμές της ακτινοβολίας μετά το πυρηνικό ατύχημα ανέρχονταν στα 175.4 Gy!

Σημείωση: Το γκρέυ, σύμβολο Gy, είναι μονάδα μέτρησης της απορρόφησης ενέργειας που προέρχεται από ιονίζουσα ακτινοβολία από την ύλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για pregnancy radiation
Photo: chernobylplace.com
Αποτέλεσμα εικόνας για dysplasia chernobyl
Photo: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine on Flickr.com

Η έκθεση ακτινοβολίας στην αρχή μίας κύησης σήμαινε κατά κύριο λόγο αποβολή. Όταν όμως η κύηση βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, οι συνέπειες στην υγεία του εμβρύου περιλάμβαναν περιορισμό της ανάπτυξης του, δυσπλασίες, μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και καρκίνο. Όσον αφορά τον καρκίνο, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στα παιδιά που γεννήθηκαν το 1986. Ακόμα και οι μελλοντικοί απόγονοι αυτών των παιδιών, ενδέχεται να έχουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου!

Ψυχικές επιπτώσεις του ατυχήματος- σοκ, άγχος και φόβος

Το σοκ και ο φόβος που επικρατούσε, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν περιορίστηκαν στην Ουκρανία, αλλά απλώθηκαν και σε γειτονικές χώρες. Ακόμα και η Δανία, παρ’όλο που απέχει γεωγραφικά από την Ουκρανία, ήταν μία από αυτές. Η αύξηση της ακτινοβολίας στη Δανία ήταν τόσο χαμηλή που δεν αναμενόταν σχεδόν κανένας αυξημένος κίνδυνος γενετικών ελαττωμάτων. Ο δημόσιος διάλογος, όμως, και η ανησυχία μεταξύ των εγκύων γυναικών και των συζύγων τους “προκάλεσαν” περισσότερους θανάτους εμβρύων στη Δανία από το ατύχημα, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά εκτρώσεων. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του δημόσιου διαλόγου, του ρόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του τρόπου με τον οποίο συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση οι εθνικές υγειονομικές αρχές.

Το άγχος που δημιουργείται από τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις, είναι αρκετό να δημιουργήσει από μόνο του επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο, όταν μία έγκυος καταλαμβάνεται από άγχος, επηρεάζεται η ψυχική υγεία του εμβρύου της. Έρευνες έδειξαν ότι διπλασιάστηκαν σε αριθμό οι έφηβοι με συμπτώματα κατάθλιψης, διαταραχές άγχους και άλλες διαταραχές που έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσοχής και την συμπεριφορά.

Αποτέλεσμα εικόνας για mental illness chernobyl
Photo: Konstantin Loganovsky. Schizophrenia spectrum disorders in persons exposed to ionizing radiation as a result of the Chernobyl accident. Schizophrenia Bulletin 26(4):751-73 · February 2000

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Καββαλάκη, φοιτήτρια Μαιευτικής.

Πηγες:

  1. Huizink AC, Dick DM, Sihvola E, Pulkkinen L, Rose RJ, Kaprio J. Chernobyl exposure as stressor during pregnancy and behaviour in adolescent offspring. Acta Psychiatr Scand. 2007 Dec; 116(6):438-46.
  2. Knudsen LB. Legally induced abortions in Denmark after Chernobyl. Biomed Pharmacother. 1991;45(6):229-31.
  3. Radiation and Pregnancy: A Fact Sheet for Clinicians. CDC; cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/pdf/303779-A_2019_Radiation-and-Pregnancy_508.pdf (Accessed 07/2019)