Φωτιές στην Αυστραλία: ρεαλιστική φωτό ή γράφημα

Τις τελευταίες μέρες μια φωτογραφία που δείχνει την Αυστραλία να καίγεται από καταστροφικές πυρκαγιές έχει γίνει “viral” σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύεται από πολλά sites.

Τι πραγματικά δείχνει η φωτογραφία όμως; Είναι όντως πραγματική και προέρχεται από τη NASA;

Η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία που δείχνει την Αυστραλία να καίγεται, δεν είναι δορυφορική φωτογραφία και δεν προέρχεται από τη NASA. Δεν δείχνει καν τις σημερινές εστίες φωτιάς στη χώρα. Στην πραγματικότητα είναι μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα που σχεδιάστηκε από τον Anthony Hearsey. Ο ίδιος εξηγεί ότι σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/2019 και 05/01/2020 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Επιπλέον, εξηγεί σε δημοσίευσή του στο Facebook, ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering.

Παρακάτω ο αρχικός χάρτης που αποτέλεση έμπνευση για το γράφημα του Anthony Hearsey.

Συντάκτης: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.