Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και ήρθε η στιγμή (ειδικά με τις υψηλές θερμοκρασίες να μας χτυπάνε τη πόρτα) να “ξεχυθούμε” στις παραλίες. Πως όμως θα διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας ασφαλή στη παραλία;
Από το ψυγείο του σπιτιού μας μέχρι την παραλία, καλό είναι να ακολουθήσουμε τους παρακάτω κανόνες διατήρησης ασφαλών τροφίμων. Έτσι, θα αποφύγουμε δυσάρεστες καλοκαιρινές περιπέτειες.
Διατηρήστε τα κρύα τρόφιμα… κρύα!
Τοποθετήστε τα κρύο τρόφιμα σε ένα φορητό ψυγείο με πάγο ή παγωμένες παγοκύστες. Φροντίστε να διατηρούνται σε περιβάλλον ψύξης έως 5ο C, ώστε να αναστείλετε την μικροβιακή ανάπτυξη. Το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά θα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, ώστε να διατηρηθεί περισσότερο η ψύξη τους. Και φυσικά το φορητό ψυγείο στη σκιά!
Οργανώστε τα τρόφιμα στα φορητά ψυγεία!
Είναι προτιμότερο να φυλάξετε όλα τα αναψυκτικά μαζί σε ένα φορητό ψυγείο και όλα τα τρόφιμα σε ένα δεύτερο. Με αυτόν τον τρόπο, όσο διασκεδάζετε και ανοιγοκλείνετε το ψυγείο με τα αναψυκτικά για να δροσιστείτε (γιατί η λογική λέει ότι θέλετε πολλά υγρά στον ήλιο), δεν εκθέτετε τα τρόφιμα συνεχώς στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και άρα δεν χάνεται η ψύξη τους.
Διατηρήστε τα φορητά ψυγεία καλά κλειστά!
Μόλις φτάσετε στο σημείο που θα στήσετε την ομπρέλλα σας, περιορίστε όσο τον δυνατόν περισσότερο τις φορές που θα ανοιγοκλείνετε το ψυγείο. Μην τα κρατάτε για ώρα ανοιχτά. Ο πάγος θα λιώνει γρηγορότερα.
Προσοχή στις επιμολύνσεις!
Φροντίστε τα ωμά κρέατα (για τους μερακλίδες που κουβαλάνε μαζί κρέας για να ψήσουν στη θάλασσα) να είναι ασφαλώς πακεταρισμένα. Με αυτόν τον τρόπο, οι “χυμοί” τους που εκκρίνονται καθώς αυτά ξεπαγώνουν δεν επιμολύνουν άλλα φαγητά που είναι έτοιμα προς βρώση (π.χ. η σαλάτα που… θα συνοδεύσει τις πανσετούλες).
Πλύντε καλά τα τρόφιμα πριν τα βάλετε στο ψυγείο!
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλυθούν καλά κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης πριν τα πακετάρετε για να τα πάρετε μαζί σας στη θάλασσα.
Καλό και ασφαλές καλοκαίρι!