9th Φεβρουάριος 2023

ScienceLab.Gr

Science Communication

Ο Δρ. Απέργης Νικόλαος στο ScienceLab.gr

Η ενότητα των συνεντεύξεων διακεκριμένων επιστημόνων έχει ως στόχο να δοθεί ένα κίνητρο σε νέους επιστήμονες ή δυνητικούς ερευνητές που θέλουν να αφιερώσουν την καριέρα τους στις επιστήμες. Επιτυχημένοι και διακεκριμένοι επιστήμονες στο τομέα τους, μας αναδεικνύουν τα θετικά της επιστημονικής κοινότητας και τις πιθανές δυσκολίες της επιστημονικής έρευνας, ενώ δίνουν τα απαραίτητα κίνητρα και εφόδια στους μελλοντικούς ερευνητές της χώρας. Στόχος μας είναι η έμπνευση.

Ο Δρ. Απέργης Νικόλαος είναι σύμφωνα με την κατάταξη της διεθνούς αξιολόγησης Repec, o No. 1 ερευνητής στην Ελλάδα και Νο. 74 στην Παγκόσμια κατάταξη με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια έρευνα. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο οποίο υπηρετεί από το Μάρτιο του 2006. Έχει διδάξει σε διάφορα μέρη, όπως, το Fordham University (1988-1992), Manhattan College (1990-1991), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1999-2001) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2002-2006) τα μαθήματα της Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, της Θεωρίας των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου, καθώς και το μάθημα της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας. Επίσης διδάσκει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου ταυτόχρονα είναι ο συντονιστής της περιοχής Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Φέτος βρίσκεται στο University of Derby, στο οποίο και θα παραμείνει για τα επόμενα 3 έτη ως Καθηγητής Έρευνας.


Πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα. Πως επιλέξατε τον επιστημονικό σας κλάδο;

-Α.Ν.: Ξεκίνησα από τα χρόνια του πανεπιστημίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην περιοχή των οικονομικών (ήταν μάλιστα η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό) γιατί με γοήτευε ο κόσμος του τραπεζικού συστήματος ακόμα και από τα χρόνια του Γυμνασίου/Λυκείου (χωρίς η οικογένειά μου να έχει κάποια σχέση με τον κλάδο). Φυσικά η περιοχή που με κέρδισε ήταν η Νομισματική Πολιτική και το πως οι νομισματικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Επαγγελματικά ξεκίνησα σαν adjunct professor στο Manhattan College στη Νέα Υόρκη και όταν αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα εργάσθηκα για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και για το Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Για τα επόμενα 3 έτη θα εργάζομαι σαν Καθηγητής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του  Derby, στην Αγγλία. Σαν ερευνητής είμαι το Νο. 1 στην Ελλάδα και στην θέση 74 παγκόσμια, σύμφωνα με την κατάταξη της διεθνούς αξιολόγησης Repec. Μάλιστα πέρισυ το Νοέμβριο ήμουν στο Νο. 1 της λίστας στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια έρευνα. Λαμβάνω επίσης αρκετές προσκλήσεις για παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχω και αρκετές προσκλήσεις για ομιλίες σαν keynote speaker.


Ποια είναι τα κύρια ερευνητικά σας ενδιαφέροντα;

-Α.Ν.: Όπως ανέφερα και ανωτέρω έχω κάνει έρευνα (πάνω από 250 διεθνείς δημοσιεύσεις) κυρίως σε θέματα μακροοικονομικής με έμφαση στη Νομισματική Πολιτική, ενώ έχω ασχοληθεί εκτενώς και σε θέματα ενέργειας, κυρίως στην συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομική ανάπτυξη, στην απασχόληση και στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης (ρύποι).


Ποια είναι η πιο σημαντική σας στιγμή στην επιστημονική σας καριέρα μέχρι σήμερα;

-Α.Ν.: Είναι αρκετές, κυρίως όταν η έρευνά μου γίνεται αποδεκτή προς δημοσίευση. Επιπλέον, ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την αναγνώρισή μου σαν τον πιο σημαντικό οικονομολόγο στην πατρίδα μας και διάφορες βραβεύσεις που έχω λάβει σε διεθνείς συναντήσεις.


Ποια είναι η συμβουλή σας στους νέους επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα στον τομέα σας;

-Α.Ν.: Η ερευνητική προσπάθεια δεν τελειώνει με το διδακτορικό. Πρέπει να συνεχίζεται με επιμονή, με συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, με συνεχή επαφή με δραστηριότητες όπως διάβασμα επιστημονικών άρθρων (καθημερινά), αναφορών, συνεδρίων,online webinars, κλπ. Κάθε φορά η έρευνα (σε όλους τους επιστημονικούς τομείς) βάζει ένα απλό λιθαράκι σε ένα οικοδόμημα που πρωταρχικό σκοπό έχει να προσφέρει στην βελτίωση της ζωής μας, γιατί όλη μας η ζωή είναι (δυστυχώς ή ευτυχώς) μια οικονομική περιπέτεια. Είμαι τυχερός που έχω προσφέρει στους νέους της πατρίδας μας που σπουδάζουν στον κλάδο μου και είμαι ευτυχής που πολλοί (πρώην) φοιτητές μου διαπρέπουν σε πολλές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η απόλυτη επαγγελματική ευτυχία!!!

Η ερευνητική προσπάθεια δεν τελειώνει με το διδακτορικό. Πρέπει να συνεχίζεται με επιμονή, με συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Απέργης Νικόλαος

Το ScienceLab.Gr ευχαριστεί θερμά τον Δρ. Απέργη Νικόλαο για την παραχώρηση της συνέντευξης και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της προσπάθειάς μας.