19th Σεπτέμβριος 2021

ScienceLab.Gr

Science Communication

Τσάι του βουνού για θωράκιση του οργανισμού μας


Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά από τις ιώσεις;

Από τις βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε, ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι (α) να αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους όπου ζούμε ή δουλεύουμε, (β) να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και (γ) να αποφεύγουμε την επαφή με πάσχοντες ή τους χώρους με συνωστισμό όταν νιώθουμε ότι το ανοσοποιητικό μας δεν είναι στα «γερά» του.

Αυτό το τελευταίο σχετίζεται και με το πιο σημαντικό: τη θωράκιση του οργανισμού μας, μέσω της ενίσχυσης τους ανοσοποιητικού μας συστήματος, που είναι η δική μας ασπίδα κατά οποιουδήποτε ιού. Ειδικά αυτές τις μέρες της καραντίνας, λόγω της πανδημίας COVID-19 είναι από τις πλέον σημαντικές οδηγίες που καλούμαστε να ακολουθούμε.

Πώς να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας; Ο ρόλος του ελληνικού τσαγιού του βουνού.

Μεταξύ άλλων, φροντίζοντας να κοιμόμαστε καλά για την ψυχική και σωματική ξεκούρασή μας, προσέχοντας τη διατροφή μας και μη αμελώντας την ενυδάτωση του οργανισμού μας μέσω άφθονων υγρών. Διάφορα ροφήματα βοτάνων μπορούν να έχουν θετική συμβολή και στα τρία, προσφέροντας ως εκ τούτου προφύλαξη και προστασία στον οργανισμό μας. Το πιο αποτελεσματικό από αυτά είναι το ελληνικό τσάι του βουνού, που δεν περιέχει καφεΐνη και είναι πλούσιο σε ωφέλιμα στοιχεία.

Το τσάι του βουνού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του. Το τσάι του βουνού δεν είναι μόνο ένα απολαυστικό ρόφημα. Είναι και ένα βότανο με ιδιότητες που, μεταξύ άλλων, μας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα και άλλες ιώσεις.

Ωφέλιμες ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού

Πώς βοηθά, λοιπόν, το ελληνικό τσάι του βουνού στην προφύλαξη του οργανισμού μας από τις ιώσεις και χάρη σε ποια συστατικά του το επιτυγχάνει αυτό;

Αντιμικροβιακή δράση:

Η λαϊκή σοφία ήθελε πάντα να πίνουμε τσάι του βουνού για να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα. Η γιαγιά μας, βέβαια, που μας το έδινε ως φάρμακο, δεν γνώριζε για τα αιθέρια έλαιά του, που περιέχουν μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες. Ήξερε μόνο, εμπειρικά, πως «κάνει καλό». Η επιστήμη ήρθε να επιβεβαιώσει τη γιαγιά μας, αναγνωρίζοντας στα αιθέρια έλαια του ελληνικού τσαγιού του βουνού σημαντική αντιμικροβιακή δράση.

Αντιφλεγμονώδης δράση:

Εδώ, τη «δουλειά» την κάνουν κυρίως οι ομάδες των φλαβονοειδών, των τερπενίων, των λιπιδίων, των φυτοστερολών και των διτερπενίων. Η συνεισφορά, ωστόσο, της αντιφλεγμονώδους δράσεως του τσαγιού του βουνού στην πρόληψη των ιώσεων είναι έμμεση. Κι αυτό γιατί με τη μείωση των φλεγμονών, που συνήθως υπάρχουν ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς, βελτιώνεται συνολικά η κατάσταση της υγείας μας και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αντιοξειδωτική δράση:

Η ύπαρξη πολυφαινολικών ενώσεων στο ελληνικό τσάι του βουνού του χαρίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο οργανισμός μας παράγει μεν αντιοξειδωτικές ουσίες για να προστατευτεί από την βλαπτική δράση των των ελεύθερων ριζών, προσλαμβάνει όμως αντιοξειδωτικές ουσίες και μέσω της διατροφής του προκειμένου να αμυνθεί εναντίον του οξειδωτικού στρες που αυτές προκαλόυν. Οι πολυφαινολικές ενώσεις του τσαγιού του βουνού μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες και χάρη σ’ αυτή την αντιοξειδωτική δράση ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για να είναι, όμως, αποτελεσματική η δράση του τσαγιού του βουνού, πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φλιτζάνια ημερησίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το φθινόπωρο για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον χειμώνα ως πρόσθετη άμυνα, χάρη στην αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του.