
Η νόσος COVID-19
Η νόσος COVID-19 είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το νέο στέλεχος κορωνοϊού (coronavirus), SARS-CoV-2, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019. Είναι κυρίως μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα εκτός των πνευμόνων. Τα άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 έχουν αναφέρει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα έως σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πυρετό ή ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνους μυών ή σώματος, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια.
Το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech
Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για την νόσο COVID-19 με όνομα προϊόντος «PFIZER-BIONTECH COVID-19 VACCINE» έχει εκτάκτως λάβει εγκρίσεις από αρμόδιους φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς του συνεχίζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λάβει έγκριση όπως συνηθίζεται σε άλλες περιπτώσεις, αλλά λόγω έκτακτης ανάγκης έχει δωθεί το πράσινο φως για τη διανομή του.
Το εμβόλιο αποτελεί ένα εναιώρημα για ενδομυϊκή ένεση που χορηγείται ως μια σειρά δύο δόσεων (0,3 ml έκαστη) με διαφορά 3 εβδομάδων.
Η συντήρηση του απαιτεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (-80ο C έως -60ο C) και όταν αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. κατά τη μεταφορά του), χρησιμοποιείται ξηρός πάγος. Πρέπει να διατηρείται επίσης σε σκοτεινό μέρος. Αν τυχόν διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου (2ο C έως 8ο C) μπορεί να διατηρηθεί έως περίπου 120 ώρες. Σε θερμοκρασία δωματίου (έως 25ο C) δεν μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από 30 λεπτά.
Η αραίωση του εμβολίου (κάθε φιαλιδίου) για την χρήση του γίνεται σε 1,8 ml διαλύματος φυσιολογικού ορού (0,9% διάλυμα Χλωριούχου νατρίου, φαρμακευτικής καθαρότητας) και έτσι προκύπτουν 6 δόσεις των 0,3 ml.
Πηγή: www.fda.gov/media/144413/download
Παρόμοια
Παθογόνα βακτήρια αναστέλλουν την κυτταρική έκκριση του ξενιστή για να παρεμποδίσουν την άμυνά του
Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στη νέα πανδημία των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων
Ο καθηγητής Ν. Ταβερναράκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΕΙΤ