14th Ιούνιος 2021

ScienceLab.Gr

Science Communication

3 σημαντικές βιταμίνες για την υγεία μας

Όλοι ξέρουμε την κλασσική παροιμία που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά: “Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα”. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η παροιμία και προφανώς έχει πολύ νόημα για την θωράκιση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, μπορεί να βελτιώσει και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί το καλύτερο όπλο απέναντι σε ιώσεις. Είναι λοιπόν πολύ καλή συνήθεια για να υιοθετήσουμε και συμβουλή όλων των γιατρών και διατροφολόγων να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ας δούμε παρακάτω τις 3 πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία μας.

Βιταμίνη C: “Η… δημοφιλής”

Η πιο δημοφιλής βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι αδιαμφισβήτητα η βιταμίνη C. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι (όπως και όλα τα εσπεριδοειδή), οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο κέιλ και το μπρόκολο.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει μόνο του τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επομένως είναι απαραίτητο να την προμηθευόμαστε καθημερινά από την διατροφή μας. Αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα αρκετά συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά καλό είναι να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Για την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει και την απορρόφηση σιδήρου.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι δοσολογίες που βοηθούν ανά περίπτωση έχουν εκτιμηθεί, αντίστοιχα:

  • για την πρόληψη κρυολογήματος: 200 mg
  • για αδυνάτισμα: 500 mg
  • για οδοντική υγεία: 300-600 mg
  • για έλκος: 50 mg
  • για προστασία της καρδιάς: 300-1000 mg

Βιταμίνη Β6: “για… βιοχημικές αντιδράσεις”

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την υποστήριξη των βιοχημικών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει:

  • Στη φυσιολογική σύνθεση του αμινοξέος κυστεΐνη
  • Στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού της ενέργειας στο σώμα
  • Στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης
  • Στο φυσιολογικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου
  • Στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
  • Στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
  • Στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας

Η έλλειψη της προκαλεί αδυναμία, διάρροια, σπασμούς, γωνιώδη στοματίτιδα και ίλλιγο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια (όπως ο σολομός και ο τόνος). Επίσης, βιταμίνη Β6 βρίσκουμε και στα λαχανικά, αλλά ακόμα και στα ρεβίθια (όπως και σε άλλα όσπρια φυσικά).

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι τα 1.3 mg.

Βιταμίνη Ε: “η… αντιοξειδωτική”

Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει το σώμα μας να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές, τις ιώσεις και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας. Μιλώντας πιο “επιστημονικά”, η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα και οι σπόροι (και το σπορέλαιο).

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι τα 15 mg.