Η χημεία του χιονιού

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το χιόνι είναι “παγωμένο απεσταγμένο νερό”. Γιατί απεσταγμένο; Γιατί τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά είναι συγκρίσιμα με αυτά του απεσταγμένου νερού.

Το χιόνι χαρακτηρίζεται από χαμηλή αγωγιμότητα, γεγονός που μας δείχνει ότι δεν έχει θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο, κατά τη χιονόπτωση και αναλόγως της ατμόσφαιρας της περιοχής όπου χιονίζει, το χιόνι μπορεί να αποκτήσει ρυπαντικό φορτίο (όπως και μικροβιακό). Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ενδέχεται οι ενδείξεις ρύπανσης να είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή.

Είναι κατάλληλο το νερό του χιονιού για κατανάλωση;

Η απάντηση είναι όχι. Όπως και στο απεσταγμένο νερό, έτσι και το χιόνι, δε συνίσταται για κατανάλωση, εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και επιβίωσης και σε μικρή ποσότητα. Το απεσταγμένο νερό και το χιόνι δε θα ενυδατώσει τον οργανισμό, αντιθέτως θα τον αποδυναμώσει προκαλώντας ανισορροπίες ηλεκτρολυτών στο ανθρώπινο σώμα. Η απουσία απαραίτητων στοιχείων για τον οργανισμό, θα προκαλέσει τη μεταφορά ηλεκτρολυτών από τους ιστούς του σώματος προς το “φτωχό” νερό, για να εμπλουτιστεί στα φυσικά του επίπεδα. Η διαδικασία αυτή είναι το φαινόμενο της ώσμωσης και ενδέχεται να έχει παρενέργειες για την ανθρώπινη υγεία.

Συντάκτης: admin